Heeft het gesmaakt?: enquêteren, interviews, teksten A4 formaat en groot formaat, expositie, publicatie enkele interviews

1995 - 1996

Presentaties: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, NRC-Handelsblad

In het kader van het R'95 festival Migratie werden mensen met een voor hen belangrijke ervaring met 'eten' geïnterviewd Ter voorbereiding werd een week lang voor het NIPO geënquêteerd: huis aan huis enquêtes. De groep te interviewen personen werd zo divers mogelijk samengesteld: oud, jong, man, vrouw, kind, laag- en hoog opgeleid, bekend en onbekend. En met een verschillende achtergrond wat betreft cultuur en religie.
meer...

 

Van elke geïnterviewde werden de persoonlijke gegevens zoals naam, woonplaats, leeftijd, geslacht, kleur haar en ogen en het gewicht genoteerd. Deze gegevens werden boven het verslag van hun eetervaring geplaatst. De interviews werden achter elkaar op de wanden van de expositieruimte van het CBK opgehangen.

Om ook toevallige passanten en mensen die op de tram stonden te wachten te kunnen bereiken, werden voor de etalageruiten een viertal interviews opgehangen. Hierdoor kon men, ook buiten de openingstijden om, de interviews vanaf de straatzijde lezen.

 

In 1996 werden een aantal van deze interviews in een serie op de Achterpagina van het NRC-Handelsblad gepubliceerd. Hierbij werden foto's afgedrukt, gemaakt door Jaquie Wessels; fot's handelend over etende mensen.

 

 

 

Voor dit project werden mensen geïnterviewd over een voor hen belangrijke ervaring met 'eten'. Ter voorbereiding van het project werd er gedurende een week huis aan huis geënquêteerd via het NIPO om de techniek van het interviewen onder de knie te krijgen.

De groep te interviewen personen werd zo divers mogelijk samengesteld: oud, jong, man, vrouw, kind, laag- en hoog opgeleid, bekend en onbekend en met een verschillende achtergrond wat betreft religie. De interviews werden achter elkaar langs de presentatieruimte van het CBK opgehangen. Afhankelijk van de beschikbare tijd en aandacht van de bezoeker kon het werk bijvoorbeeld alleen bekeken worden: als een vorm van grafiek. Of men kon alleen de titels lezen, waarbij men zich de inhoud van het verhaal kon voorstellen. De stap daarna was het lezen van de persoonsbeschrijving. Hierbij kon de bezoeker zich het fysieke uiterlijk van de geïnterviewde voorstellen. Als laatste de mogelijkheid om het interview te lezen, waarbij alle informatie samenkomt.

Om ook toevallige passanten en mensen die op de tram stonden te wachten te kunnen bereiken, werden de specifieke mogelijkheden van deze presentatieruimte gebruikt: voor de etalageruiten werden vier interviews opgehangen. Hierdoor kon men, ook buiten de openingstijden om, de interviews vanaf de straatzijde lezen

 

Het project kreeg in 1996.een vervolg. Een aantal interviews werd op de Achterpagina van NRC Handelsblad gepubliceerd, gecombineerd met foto's gemaakt door Jacquie Wessels.


terug