Crooswijk, aan tafel! : onderzoek, interviews, fotocollages, installatie, randprogrammering: video.

2005

Presentatie: beeldende kunst installatie in wijkcentrum de Tamboer, Crooswijk samen met videowerk door studenten AV, Willem de Kooning Academie, publicaties: nieuwsblad Nieuw Crooswijk en in de Ster.

 

In opdracht van wijkcentrum de Tamboer/dienst Sport en Recreatie Gemeente Rotterdam ontwikkelde THRIFT een project met wijkbewoners. Gedurende deze periode is er veel onrust en protest in Crooswijk over de manier waaarop de stadsvernieuwing daar uitgevoerd wordt. 

In overleg met Caroline den Hartog, locatiemanager van de Tamboer, werden vijf straten geselecteerd in Crooswijk. Deze vijf straten werden gefotografeerd en een aantal bewoners werden geïnterviewd en gefotografeerd.
meer...

 

Tijdens de interviews bij de bewoners thuis werd gevraagd naar de woonsituatie en naar wensen en verwachtingen voor de toekomst. Startpunt van de interviews is hoe er gegeten en gekookt wordt. Waar de boodschappen worden gedaan. Het begin is de plek thuis, de private ruimte. Vervolgens worden de kringen naar buiten toe, de publieke ruimte, steeds groter. Het worden portretten van de bewoners in hun eigen omgeving.

Tijdens de interviews wordt gevraagd serviesgoed uit te lenen voor een expositie in de Tamboer. De installatie daar bestaat uit teksten, groot formaat fotografie en fotocollages en het door de bewoners uitgeleende serviesgoed. Gedurende de expositieperiode worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Aan het eind van de expositieperiode is er een gezamenlijke maaltijd voor de wijkbewoners.

 

Door samenwerking met studenten AV van de Willem de Kooning Academie werd er, aanvullend, vanuit andere invalshoeken naar Crooswijk gekeken.


terug

Crooswijk

Uitnodiging voor de afsluitende expositie Crooswijk, aan tafel!

Crooswijk

Fotocollage, formaat 1.20 m breed, 3.00 m  hoog, geprint op pvc Frontlit 

 

Bewoonster Crooswijkseweg, hoek van Meekerenstraat.  

Interview met mevrouw van Uden-Hage, 4 augustus 2005